No Vull Pagar

GUIA LEGAL: NO HO DUBTIS, NO PAGUIS

IMPORTANT EL GOVERN CANVIA LA LLEI PER A PODER MULTAR EL #NOVULLPAGAR

Des de l'1 de Gener de 2013 la llei ha canviat.

Mireu els dos articles on ho expliquem:

La informació que teniu a continuació JA NO ÉS VIGENT. 

NO ENS PODEM FER RESPONSABLES D'INFRACCIONS A PARTIR DE L'1 DE GENER.
Benvolguts compatriotes,  nosaltres som una plataforma ciutadana que promou i fa d'altaveu a la iniciativa, no som cap assessoria jurídica.

Aquesta Informació es gràcies a l'Assesoria Jurídica de Proupetages i catalunyadiuprou.cat.

Sobre els 100€ i la denuncia podeu consultar aquest enllaç: Prem aquí 


Només t'has d'identificar davant d'un agent de la autoritat que t'ho requereixi (Mossos d'Esquadra), per tant si els treballadors de l'autopista et demanen el DNI, nega-t'hi. Tens dret a NO identificar-te davant del personal d'Abertis.

1- Quan diguis “No Vull Pagar” i et neguis a pagar un peatge, el personal d’Abertis només pot anotar la matrícula del vehicle –cosa que no té cap efecte- i, tot seguit, obrir-te la barrera per deixar-te marxar. És igual si el senyal lluminós de la concessionària està en verd o vermell. Aquest senyal lluminós no és un semàfor i només indica si s'ha pagat el peatge o no, i no està regulat pel Reglament de circulació. No et poden posar cap multa per no pagar, tant si passes el senyal lluminós en verd com en vermell.

2- El Servei Català de Trànsit i els Mossos d’Esquadra NO consideren infracció negar-te a pagar un peatge, no et poden multar perquè aquesta acció NO està contemplada al Reglament General de Circulació com a infracció.

3- Els empleats de l'autopista que intentin retenir-te o bloquejar-te a la barrera estan cometent un delicte penal de detenció il·legal castigat amb multa de 3 a 6 sis mesos segons l'article 163.4 del Codi penal espanyol si ho comuniquem a l'autoritat pública. En cas que et retinguin per coaccionar-te a pagar sense presència policial estan cometent 2 delictes penals: coaccions (castigat amb la pena de presó de 6 mesos a 3 anys o de multa de 12 a 24 mesos segons l'article 172.1 del Codi penal espanyol) i detenció il·legal (castigat amb la pena de 4 a 6 anys de presó segons l'article 163.1 del Codi penal espanyol).

4- Si et trobes en aquesta situació truca immediatament al 112 o al 088 i comunica la situació perquè els Mossos d'Esquadra t'assisteixin i procedeixin a identificar l'empleat de l'autopista que ha comès aquests delictes en contra teva per poder-lo denunciar.

5- La Concessionària només et podrà reclamar el pagament del deute/peatge via notificació si tu t’has identificat amb el DNI, però mai per via penal, perquè no hi ha delicte. El més probable, però, és que mai et reclamin res, perquè no et poden identificar i perquè els surt més car reclamar que el preu del peatge (i ja som centenars de persones que fem #novullpagar).

Els peatges són zones habilitades per parar el cotxe, això vol dir que si no et deixen o no pots passar la responsabilitat no és teva. No és ni una parada, ni un estacionament, és una detenció.

Les autopistes són béns de domini públic i d'ús públic però amb unes restriccions temporals d'aquest ús públic regulades mitjançant una concessió administrativa per a la seva construcció i explotació a una empresa privada (no queda clar si es pot gravar) si graveu, no us graveu a vosaltres.

Sempre has de dir que estàs gravant, (segons la llei de protecció de dades).

Els treballadors no tenen la culpa de res, sigueu respectuosos!! 

Cal denunciar actitut passiva dels mossos, no poden ser còmplices de l'empresa, si ho fan cal denunciar-los també a ells per omissió del deure.Preguntes i respostes:

1- Pots passar amb el semàfor vermell?

El semàfor no ha d'estar en verd. No és un semàfor tal i com es defineix en el codi de circulació.  


2- Per una sanció administrativa entres a la llista de morosos?

Si tenen les teves dades et demanaran que paguis per via administrativa. Si no pagues, el següent pas és demanar-ho per via civil. En aquest cas, si no paguessis, llavors sí que et podrien posar en la llista de morosos.


3- Fins quants cops pots passar? Cada cop que passes et poden denunciar? 

Pots passar tants cops com vulguis. Posar una demanda via civil costa entre 150€ i 200€,  per reclamar petites quantitats no els hi surt a compte, en canvi si el deute és important el més probable és que engeguin el procés de reclamació. Tot i així ens reclamarien l'import que hauríem de pagar si abonéssim el peatge, en cap cas ens reclamarien més.


4- Poden fer una denuncia conjunta amb tots els que passem dient #novullpagar? I si és així, quines conseqüències puc tenir?

No poden fer-ho, les demandes s'han de posar al domicili del demandat.


Font: Assessorament de Proupeatges.cat.

 

Articles del codi penal a que ens referim.

Article 163 del codi penal

1. El particular que tanqui o detingui a altri i el privi de la seva llibertat ha de ser castigat amb la pena de presó de quatre a sis anys.

2. Si el culpable dóna llibertat al tancat o detingut dins dels tres primers dies de la seva detenció, sense haver aconseguit l’objecte que s’havia proposat, s’ha d’imposar la pena inferior en grau. 

3. S’ha d’imposar la pena de presó de cinc a vuit anys si el tancament o la detenció ha durat més de quinze dies. 

4. El particular que, llevat dels casos permesos per les lleis, capturi una persona per presentar-la immediatament a l’autoritat, ha de ser castigat amb la pena de multa de tres a sis mesos.
 
Article 172.1 del codi penal.

El qui, sense estar-hi legítimament autoritzat, impedeixi a un altre amb violència fer el que la llei no prohibeix, o el compel·leixi a fer el que no vol, sigui just o injust, ha de ser castigat amb la pena de presó de sis mesos a tres anys o amb una multa de 12 a 24 mesos, segons la gravetat de la coacció o dels mitjans emprats. 

Quan la coacció exercida tingui com a objecte impedir l’exercici d’un dret fonamental se li han d’imposar les penes en la meitat superior, llevat que el fet tingui assenyalada una pena superior en un altre precepte d’aquest Codi. 

També s’han d’imposar les penes en la meitat superior quan la coacció exercida tingui per objecte impedir el legítim gaudi de l’habitatge.Si teniu més preguntes o dubtes podeu contactar per correu a info@novullpagar.cat